Η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Δεκεμβρίου, σε ανάμνηση της υπογραφής της Παγκόσμιας Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ στις 10 Δεκεμβρίου 1948. Πενήντα χρόνια αργότερα, ζούμε το όραμα των εμπνευστών της υπογραφής της Παγκόσμιας Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για ένα κόσμο με δικαιώματα και ελευθερίες χωρίς διακρίσεις.
Μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, τον Απρίλιο του 1945, εκπρόσωποι από πενήντα χώρες συναντήθηκαν στο Σαν Φρανσίσκο γεμάτοι αισιοδοξία και ελπίδα. Όλες οι χώρες, είχαν ένα κοινό στόχο στην Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών, την δημιουργία από ένα διεθνές σώμα όπου θα είναι υπεύθυνο για την προώθηση της ειρήνης και την αποτροπή μελλοντικών πολέμων. Κάπως έτσι, οδηγήθηκαν στην δημιουργία ενός οργανισμού, προτεινόμενου μέσω ενός καταστατικού χάρτη όπου εκφράζει ότι: «Εμείς, οι λαοί των Ηνωμένων Εθνών, είμαστε αποφασισμένοι να σώσουμε τις μελλοντικές γενιές από τη μάστιγα του πολέμου, η οποία δυο φορές στο διάστημα της ζωής μας επέφερε ανείπωτη θλίψη στο ανθρώπινο γένος». Στις 24 Οκτωβρίου 1945, τέθηκε σε ισχύ ο Καταστατικός Χάρτης του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, μέχρι και σήμερα η ημερομηνία αυτή γιορτάζεται έκτοτε κάθε χρόνο, ως η Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών. Τα κράτη μέλη του ΟΗΕ υποσχέθηκαν να συνεργαστούν στην προώθηση των τριάντα Άρθρων για τα ανθρώπινα δικαιώματα που, μέσα από μια κωδικοποίηση σε ένα και μόνο έγγραφο. Όλα τα δικαιώματα, με διάφορες μορφές, αποτελούν σήμερα μέρος του συντάγματος των δημοκρατικών χωρών, που έχουν δικαίωμα οι χώρες και τα άτομα να χρησιμοποιούν για να προστατεύονται και να υπερασπίζονται τα δικαιώματα τους. Η προοπτική ενός κόσµου όπου οι άνθρωποι θα είναι ελεύθεροι στην ελευθερία λόγου, στα δικά τους πιστεύω και λυτρωµένοι από τον τρόµο και την αθλιότητα, φαίνεται να έχει χάσει τον δρόμο της. Αφού, ακόμη και σήμερα, στον 21ο πρώτο αιώνα, είναι σαν να ζούμε σε ένα Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι άνθρωποι παλεύουν μεταξύ τους για υλικά και άψυχα υλικά αγαθά παραμερίζοντας τα ανθρωπινά δικαιώματα τους. “ Όλοι οι άνθρωποι γεννήθηκαν ελεύθεροι και ίσοι όσον αφορά την αξιοπρέπεια και τα δικαιώµατα τους”, ας παραμείνουμε ηθικοί σε ένα μετατρεπόμενο ανήθικο κόσμο και ας πολεμήσουμε ψυχικά αυτή την φορά για ένα καλύτερο κόσμο, όπως τον φαντάστηκαν τότε οι ηγέτες ή τουλάχιστον σε ένα κόσμο που θα ήθελαν να ζουν τα παιδιά όλου του κόσμου. Ειρήνη Αρτάκα EVS στον οργανισμό επιχειρηματικότητας BUSINESS MENTALITY.
0 Comments
Leave a Reply. |
Αρχείο
January 2021
|
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣΨΗΦΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣΕπικοινώνησε μαζί μας ΔΩΡΕΑΝ για θέματα σχετικά με την ΕΕ και εμείς θα σου απαντήσουμε άμεσα!
Skype: Europe Direct Halkidiki Viber: @Europe Direct Halkidiki / (+30)6987480322 Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Χαλκιδικής
Γ. Παπανδρέου & Γ. Καρυωτάκη (γωνία) Εμπορικό Κέντρο ΕΝΩΣΗ, Ν. Μουδανιά Τ.Κ. 63200, Χαλκιδική T. (+30) 2373105142 E. eu.direct_halkidiki@business-mentality.com |
|
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ |
Copyright © Europe Direct Halkidiki 2018
|
Κατασκευή Ιστοσελίδας: A.I.D.A. Marketing & Business Development
|